titel: PAAZ
auteur: Myrthe van der Meer
samenvatting:
Emma Nieuwenhuis is redactrice bij een uitgeverij. Ze is zesentwintig jaar en ze leeft voor haar werk. Emma ziet ertegen op dat ze bijna vakantie heeft, maar dan weet ze nog niet dat ze helemaal niet naar haar werk terug zal keren omdat ze aan een ernstige depressie leidt.
Emma heeft een niet erg realistische kijk op haar eigen belevingswereld. Ze heeft haar leven lang al een hang naar de dood en ze denkt dat iedereen liever dood dan levend zou zijn. Zelf ziet ze dus niet zo goed in dat ze een serieus probleem heeft. Goed, ze heeft zichzelf behoorlijk over de kop gewerkt en daardoor denkt ze concreter over zelfmoord dan ze meestal doet, maar volgens haar is dat niets vreemds. Zelf is ze er dan ook van overtuigd dat ze 'even' opgenomen wordt op de psychiatrische afdeling (de PAAZ) en dat ze dan gewoon weer op tijd terug van vakantie kan komen zonder dat er echt iets aan de hand is. Dat blijkt echter niet het geval.
In de vijf maanden die volgen, gaat Emma door een hoop emoties, behandelingen en diepe dalen. De PAAZ is een wereld op zich. Het is natuurlijk een heel beperkt 'wereldje' maar dat biedt Emma wel de veiligheid en structuur om uiteindelijk haar plek te vinden. In het begin verzet ze zich overal behoorlijk tegen. Dat doet ze niet op een vervelende manier, maar ze is een intelligente, analytisch ingestelde vrouw die een groter inzicht in 'het systeem' heeft dan haar behandelaars lief is. Ze heeft een kritische houding ten opzichte van zowel haar behandelingen als haar behandelaars en ze staat heel lang niet echt open voor wat ze haar te bieden hebben. Dit komt vooral doordat Emma zich niet bewust is van de problemen die ze heeft. Pas als ze kan inzien dat ze echt een serieus probleem heeft, kan ze beginnen aan haar herstel.
Voor het personeel op de PAAZ is Emma geen gemakkelijk geval. Ze stelt zich dan wel vrij sociaal op, maar het wordt maar niet duidelijk wat nou precies haar probleem is en welke medicijnen haar kunnen helpen. Er wordt eerst gedacht dat ze een vorm van autisme heeft, maar dat blijkt niet het geval te zijn.
Uiteindelijk komt Emma erachter dat haar problemen mogelijk zijn ontstaan in haar kindertijd. Haar broertje David is mentaal niet in orde en is altijd erg gewelddadig geweest. Als oudste kind kreeg Emma al vroeg de verantwoordelijkheid over haar broertje en zusje. Omdat haar broertje zo agressief was, heeft Emma een keer geprobeerd haar zusje te wurgen en daar heeft ze erg veel last van. Haar zusje weet er echter niet zo veel meer van en zit er totaal niet mee.
Langzaam maar zeker vindt Emma steeds meer haar draai op de PAAZ. Ze raakt bevriend met enkele afdelingsgenoten en ze gaat kleine dingen steeds meer waarderen. Echt beter wordt ze echter niet. Er is uiteindelijk geen accute dreiging voor zelfmoord meer en ze heeft momenten waarop ze zich ineens wel gelukkig voelt.
Wanneer Emma na vijf maanden de afdeling mag verlaten, is ze haar baan kwijt. Haar vriend is er echter nog steeds voor haar en ze krijgt zelfs een lief bericht van haar broertje. Voor het eerst heeft ze het gevoel dat de dingen een beetje kloppen. Hoewel ze niet op magische wijze genezen is, heeft Emma de kracht in zichzelf gevonden om niet alleen binnen de muren van de PAAZ haar plek te vinden, maar voelt ze zich voor het eerst ook in de buitenwereld op haar plaats.
mijn mening:
ik vond PAAZ een interessant boek om te lezen. Ik vond dat je echt ontzettend veel leerde van het boek juist omdat het een autobiografie is en daarmee dus niet verzonnen.
het greep me ook ontzettend aan omdat ondanks dat Emma (hoofdpersoon) heel nuchter in haar situatie staat, ze ook ontzettend moeilijke dingen ziet en meemaakt omdat ze zichzelf helemaal kwijt is. Ik vind Emma ook heel moedig omdat ze uiteindelijk toch toegeeft aan iets wat haar eerst zo normaal leek.
Er worden erg veel details besproken in het boek wat ik heel mooi vind omdat ik denk dat Emma zich helemaal niet bezighield met het grotere plaatje zoals wij als lezer zien maar er bijvoorbeeld echt word ingegaan op het feit dat ze aan het puzzelen is of een liefde voor pony's en meerkoeten ontwikkelt. Een nadeel hiervan kan zijn dat het boek dan een beetje langdradig word maar daar heb je niet heel veel last van omdat het hele korte hoofdstukjes zijn.
Ik vind het ook heel knap hoe Myrthe (de schrijfster) haar verhaal zo op papier heeft gekregen omdat ze alles dus zelf heeft meegemaakt.
ik vond PAAZ niet perse een leuk boek om te lezen maar zeker een aanrader omdat je weer een nieuwe manier van denken leert snappen en het ontzettend interessant is.
opdracht E:
Bij deze collage heb ik ten eerste gekozen om alle afbeeldingen zwart-wit te maken omdat dat depressie goed weerspiegelt en hoe Emma zich voelt in dit boek is ook best zwart-wit omdat ze haar situatie eigenlijk maar op een manier kan bekijken in het grootste gedeelte van het boek. dan heb ik als achtergrond een meisje dat in elkaar gedoken zit omdat Emma in het boek verschillende keren bij de koelkast op de PAAZ in elkaar duikt omdat het haar allemaal te veel word. dan heb ik rechtsboven een psychiater met een patiënt en dat is heel letterlijk dat het boek over psychiatrie gaat en zich afspeelt in een psychiatrische inrichting. dan heb ik nog de spin in het zwarte rondje wat door kijkwijzer word aangegeven als er spannende of enge scenarios in een film zitten en dat heb ik hier toegevoegd omdat het boek zlef best spannend kan zijn en het voor Emma zelf ook heel eng is omdat je gewoon alleen nog maar overhebt van je persoonlijkheid waarvan je je bewust bent en niet je vast kan houden aan wat je had omdat het allemaal weg is, het vraagteken staat voor alle vragen die Emma aan zichzelf stelt en haar onbegrip van de situatie. Maar ook voor de lezers omdat ze zich dezelfde dingen als Emma afvragen maar het ook nog vertalen naar hoe hun situatie zou zijn. Dan heb ik ook nog de wegwijzer waarin je allemaal emoties ziet die met zowel verwardheid als depressie als angst te maken hebben waarmee het een best wel compleet beeld creert van het boek. en dan als laatste om het af te maken heb ik dit alles achter een gebroken glas geplaatst. Dit betekent hoe gebroken Emma's leven is maar ook hoe gebroken zij en de mensen om haar heen zich voelen. ook symboliseert het dat de depressie zelf en alle symbolen die je er achter ziet eigenlijk ook gebroken zijn want het is allemaal niet zoals het hoort en onverklaarbaar en de therapeuten kunnen in het boek ook geen oplossing vinden voor Emma in het begin.
donderdag 17 november 2016
donderdag 6 oktober 2016
Het gouden ei.
Auteur: Tim Krabbé
eerste uitgaven: 1948
Samenvatting:
Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op, Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten totdat Rex met brandstof terugkwam. Ze was helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het enige andere gouden ei aan te botsen, maar het heelal is zo groot....
Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naar toe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.
Raymond Lemorne heeft al zijn hele leven vreemde gedachten. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Het resultaat is dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee kinderen. Dan komt er weer een absurde gedachte bij hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte
misdaad nl. iemand levend te begraven. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de misdaad. Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer vanuit een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Ze is heel geïnteresseerd en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Hij neemt haar mee naar zijn auto, bedwelmt haar en rijdt met haar weg. Daarvoor had hij 2 kampeerders doodgeschoten, omdat die voor zijn vakantiehuisje kampeerden.
Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke, zijn nieuwe vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt dat Rex ‘s nachts een nachtmerrie heeft over het gouden ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in advertenties mensen op, die Saskia toen hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich (Raymond). Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Raymond wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij (net als Saskia) levend is begraven. Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia werd nooit meer iets vernomen.
Bron : ttp://www.scholieren.com/boekverslag/57109
Mijn mening over dit boek:
Ik vind het een supergoed bedacht boek. De creativiteit die er voor nodig is om zoiets te schrijven is bijzonder. Ik vind het boek zelf niet heel leuk omdat ik het te ingewikkeld om te lezen vind. Je moet goed opletten wat er gebeurd op welk moment en geen details missen. Wel vind ik het concept heel interessant waardoor het wel dragelijk was om te lezen. Ik zou het boek zelf niet snel kiezen, ook omdat ik het een heel dun boekje vind. Maar het viel niet tegen!
vrijdag 9 september 2016
Mijn leesautobiografie
Leesautobiografie
Ik lees mijn hele leven al. Toen ik klein was lazen mijn ouders me eerst voor uit prentenboeken maar dat ging al snel over in echte boekjes. Ik vond het altijd fantastisch om boeken over sprookjes met prinsessen te horen volgens mijn ouders. Op de peuterspeelzaal las ik vaak samen met andere kinderen omdat ik dat gezellig vond. Toen ik op de basisschool kwam werkte onze school met een "avi's". Je had avi één tot en met negen, je begon op avi één in groep drie en ging door tot avi negen op je eigen tempo. Ik las in groep drie en vier superveel omdat we elke dag een moment hadden om te lezen. Ook werden we meestal elke dag voorgelezen. Dit zorgde ervoor dat ik begin groep vier al avi negen klaar had. Ik was hier supertrots op omdat ik lezen zo leuk vond en eigenlijk nu nog wel een beetje. In groep vijf tot en met acht gingen we elke week naar de bibliotheek om een boek te lenen voor in de klas. Ik las nog steeds superveel en vond dit superleuk. Het nadeel was echter dat ik ook heel snel las dus meestal na één dag mijn boek al uit. Ik mocht in groep zeven en acht vaak drie boeken meenemen maar zelfs dat was niet genoeg. Thuis las ik ook altijd veel, ik ging elke twee weken ook nog zelf naar de bieb voor boeken. Ik kocht ook veel boeken en vroeg elke verjaardag boekenbonnen voor mijn verjaardag. Ik spaarde een serie van Cok Grasshoff die Floortje heette. Die serie heb ik nog steeds compleet. Verder vertelde ik mijn moeder veel over de boeken die ik las. Mijn moeder en zusje lezen net zo graag als ik en mijn vader ook alleen die doet het nooit want hij heeft het te druk. Toen ik op de middelbare school kwam ben ik eigenlijk gestopt met zo actief lezen als op de basisschool. Ik vond het nog steeds even leuk alleen had er weinig tijd voor. Van nu tot klas vier ben ik wel weer meer gaan lezen en vooral in weekenden en vakanties vind ik het fijn om boeken te lezen. Wel bestaan veel van die boeken nu uit E-books. Ook ga ik weinig meer naar de bieb omdat ik er geen tijd voor heb. Toch vind ik het nog steeds leuk om soms naar de bieb in het dorp te gaan om te lezen en te praten met de man die de bieb beheert al zo lang als ik me herinner. Ik heb ook een aantal favoriete boeken en hiervan heb ik een top 5 gemaakt. Ik vond dit best wel moeilijk want ik heb weinig favoriete boeken en Kees vooral veel boeken.
1. Oorlogsgeheimen. Dit boek dat geschreven is door Jaques Vriens heb ik denk ik meer dan twintig keer gelezen. Ik hoopte vroeger altijd dat het ooit verfilmd werd en inmiddels is dat ook gebeurd. Het is een heel mooi boek waarin de situatie voor kinderen uit Nederland in de tweede wereld oorlog goed word neergezet.
2. Floortje op ponykamp. Geschreven door Suzanne Buis en Cok Grasshoff is dit ondanks dat ik het nu niet zo snel meer zou lezen zeker één van mijn favoriete boeken ooit. Ik spaarde de Floortje serie vroeger en dit is altijd mijn favoriete boek geweest omdat het over paarden ging.
3. De zoektocht van Pico. Geschreven door Christine Linnewever. Ik vind dit een heel mooi boek omdat ik heel veel van paarden houd en er in dit boek veel emoties van het paard worden beschreven. Ik heb het meerdere keren gelezen omdat ik het zo interessant vond om me in te kunnen leven in het paard.
4. De selectie. Kiera Cass. Dit boek is onderdeel van één van de mooiste series ooit geschreven al zeg ik het zelf. Het is geen cliché roman maar toch heel erg mooi en subtiel. Het is een mooi boek met wijze boodschappen er in.
5. After. Anna todd. Dit boek is origineel een e-book op een website voor schrijvers die hun creativiteit wilde uitten. Dit boek werd daar zo immens populair dat het nu echt uitgegeven is en ook op papier een enorm succes is. Het is een supermooi boek waar je absoluut in meegesleept word.
Ik weet niet goed of aan deze top vijf te zien is wat voor lezer ik ben, maar ik lees vooral heel veel romans. Eigenlijk lees ik heel divers en veel variaties op. Ik lees boeken die me aanspreken om onderwerp of flaptekst. Als ik een boek niet leuk blijk te vinden leg ik het weg en zoek een ander boek. Ik heb tot nu toe altijd nog een boek gevonden :). Dit schooljaar wil ik graag kijken welke boeken in de lijst staan en aan de hand daarvan opbouwend in niveaus een boek zoeken dat me het meest aanspreekt om welke reden dan ook. Ik vind boeken lezen niet moeilijk en ben op het moment van schrijven al halverwege met mijn eerste boek. Ik verwacht niet dat ik moeite ga hebben met het lezen of samenvatten en daarmee ook vrij weinig van mijn docente Nederlands. Ik denk dat ik mijn hele leven wel blijf lezen vooral omdat ik het ontspannend vind en voor een moment me niet op deze wereld voel.
Dit was mijn leesautobiografie.
Elise Barendregt
Klas H4d
Abonneren op:
Posts (Atom)